Windmill Lane

    We worked extensively with Windmill Lane on the fitout of the interior of their current offices.

    The scope of the project was from the sculpture in the reception area to the bespoke sofas in the editing and mastering suites. In all over 30 pieces of furniture including sofas, sidetables, desks, and feature pieces were designed and fitted.

    Hibernian

    The brief for this project called for a table of practical scale but with as light a footprint as possible.

    Our solution was to support the tabletop on a single curve of oak slats, almost 200 in total; all linked together into a single support, with the centrepiece of the table in a back painted glass. Although production and assembly of the piece was time intensive the final result is worth it in terms of aesthetics and function.

    Sticks

    Sticks was inspired by a walk in a park, the intersection of the trees and the landscape combined into the form of a console table. As with the Sphere coatstand, Sticks is made with Irish Walnut combined with stainless steel.

    The construction of Sticks is more complex than its simple lines would have you believe, and as an option can be ordered with a secret drawer in the plank.

    Atrium

    The Atrium required a sculptural piece that would give scale to the lobby and reception area of the building.

    After the evaluation of a number of proposals the simple idea of a line of hanging cubes was approved. The cubes themselves are one metre square, and are constructed from satin persex and aluminium.

    UL Graduate Medical School

    We worked with Grafton Architects on the development, production and installation of bespoke furniture items to the graduate medical school.

    The primary pieces were the Study and Write Up Desks but also included coffee, meeting Tables and AV lecterns. All of the furniture was built using solid Iroko throughtout.

    Wave

    The wave table is based a simple idea – using glass a structural element in a piece of furniture. The design contradicts what is expected of the material.

    In this case two sheets of glass support a walnut tabletop as well as a dozen other waves of glass. The wave table has been produced in both a console and coffee table versions.

    Jigsaw

    The Jigsaw is a table that developed around it’s own structural detail. The jigsaw corner allows us to make this table as long or short as required by changing the length of the stretchers.

    Jigsaw can also be flatpacked, and is light enough for one person to assemble. The design of the framework means that it can accept a range of tabletops,from corian,wood, glass though to grafitti on mild steel.

    Spectrum

    An exploration of colour, light and form inspired by the Irish stained glass of Harry Clarke, Spectrum can take the form of tables, lighting, storage or projections. Spectrum is a result of a single idea – what if a material such as stained glass had a three dimensional rather than two dimensional form? What if instead of being flat it could form solid shapes?

    This idea led to an exploration across a range of forms, patterns and colours before arriving at this current range. Colours and shapes that can combine and be complimentary or that can also be bold on their own. Like the resin of the River tables one of the most striking aspects is how the react with and to light, creating constantly changing patterns of geometric shadows.

    River Table

    A wall mounted artpiece that also functions as a coffee table, inspired by Irish riverways, their forms and the landscapes they create.

    The river table is a development of the idea presented in the Art Box but refines it down to a single stream of resin running through the landscape of the corian block. To achieve the glass like finish to the resin required weeks of polishing, but the end result is a piece that defies its’ simplicity. The resin elements act as a lens within the pieces, giving a fluid like motion of light and colour depending on the viewpoint of the observer.

    PwC

    A suite of 3 reception desks from main entrance to interior within PwC main office in Dublin
    The 3 desks are each based on a different range of materials:
    Entrance desk – Stone / Glass
    Level 1 – Corian / Wood
    Level 2 – Wood / Glass
    Each desk has specific requirements in terms of operator accessibility and also in terms of the level of AV / Power / Data

    NCAD

    We worked with NCAD (National College of Art&Design) to design and produce a desk for their new gallery entrance on Thomas St, Dublin. The space itself was formerly a fire station, but the single point of reference for the reception would be a piece of stained glass by Harry Clarke which was installed above the entrance door.

    The design itself combines the need for a sculptural form within the space with the functional requirements while the desk facets are derived from the lead-lines in the stained glass. The secondary part of the project was the design and construction of the perspex light feature, the form of which is derived from the desk.

    Fortis Fund

    A Reception desk combining stone and glass. Over half a tonne of glass in layers 10mm thick, requiring care through all stages from fabrication through delivery and then final installation.

    A metal skeleton to the interior of the desks distributes the weight of the desk while acting as a support structure for the stone panels that form the rest of it’s exterior. The metal skeleton also acts as a conduit for the power and data cabling that runs through out the length of the desk.

    Windmill Sculpture

    Twist – a entrance sculpture in the main reception lobby of Windmill Lane, Irelands leading post production facility. The sculpture consists of a single sheet of mirror polished stainless steel which is wrapped into a seamless form.

    There are no welds, or joints of any kind in the sculpture, its’ form is created only through the tension in the material which has been laser cut in specific areas.

    Oaklight

    The Oaklight was commissioned for the entrance gazebo of the Dublin store. It consists of 1100 individual polished steel leaves wrapped around a welded steel wireframe globe.

    The leaves themselves were based on a leaf pattern from a Sessile Oak, Irelands native tree. The structure contains a bulb in a diffusion globe which at night casts patterns through the steel leaves.

    Dublin Dental Hospital

    Fergus Martin asked us to develop his proposal for an interior sculture in Dublin Dental Hospital, Lincoln Place.

    The installation consists of 7 mirror polished steel rings of varying diameters mounted along a vertical atrium wall. Extensive use was made of 3d visualisations to develop the scale and placement of the pieces prior to installation. Each ring is mounted using a floating bracket that is hidden from the main structure.

    St Josephs

    St Josephs School for the Visually Impaired is based in Drumcondra, Artist Robert Ballagh was commissioned to design a bench for the 10th anniversary of the schools’ Braille Centre, which also feature a poem by Seamus Heaney.

    Our work on the project involved development of the bench through to its final fabrication in Cedar wood and Dublin Granite, and management of it’s installation on site.

     

    RSA

    A 22 seat conference table in maple, stainless steel and curved glass. The table is fully equipped with AV / Power / Data systems which are supported on dedicated rails around the perimeter of the table.

    Croke Park

    Our work in Croke Park comprised the design, development and manufacture of the boardroom table as well as a set of two sidetables inspired by the Sam Maguire and Laim McCarthy cups.

    The table when viewed in plan is based on the GAA shield logo, with the centre of the table being finished with an LED backlit glass panel of the logo itself. The table is made in a combination of walnut and oak, with a particular detail of note being the solid walnut edging to the perimeter which is in a waterfall profile.

    Allianz

    As part of the Allianz Elm Park fitout we provided a bespoke boardroom table as well as a feature wall with an integrated AV soluton.

    The feature wall is unique in it’s operation, which allows for the panels to retract before revealing the screen, but also for its’ overall scale and the level of detail in its’ finishing.The layers on the wall are based on tidal patterns and the central channel of the wall has a single vein of gold leaf applied to it.

    Sphere

    A product based on the visual play of a sphere and a line, with the sphere in handturned Irish Walnut and the lines in satin finished stainless steel.

    There are no joints, bolts or glue holding it together – just geometry.

     

© 2017 OneOff
studio@oneoff.ie